VOLPONE

Volpone

 de Ben Jonson

 De ce Volpone? Cine este Volpone? Din cine este constituită lumea lui Volpone? Ce mai înseamnă acest text pentru noi astăzi? Un text scris de Ben Jonson acum 400 de ani, în perioada Renașterii engleze?

Înseamnă o societate pervertită formată din bărbați cu caractere josnice. Aceștia, pentru a-și păstra iluzia puterii, în castelul ridicat pe munții de bani câștigați prin mijloace josnice, sunt în stare să-și vândă, atât suflete lor, cât și pe ale altora. Autorul creionează caracterele decăzute ale ființei umane. Imagini caricaturi ale unor oameni ce sunt transformați sufletește și trupește de stăpânul perfid și atât de amăgitor: BANUL.

„Volpone” este un text care devoalează o lume excentrică, plină de exuberanțe și de perversitate rafinată. Este lumea celor care fac averi călcând pe cadavre, oameni fără scrupule.

Personajul Volpone este singurul care este lucid. El este personajul luciferic. El știe că există genul ăsta de oameni și are abilitate să jongleze cu slăbiciunea acestora.

Oamenii din această lume rătăcesc în propriile drame existențiale. Se găsesc, de fapt, într-un Purgatoriu. Râsul lor este fals. Sunt prinși într-un continuu coșmar, fără putință de scăpare. Este o lume a infamiei.

Putem face față răului? Facem față ispitei? Avem șanse să scăpăm? Greu de răspuns…

Distribuția

VOLPONE – Gabriel GHEORGHE
MOSCA – Petrișor DIAMANTU
VOLTORE – Dan ANDREI
CORBACCIO – Gogu PREDA
CORVINO – Robert TUDOR
NANO – Vlad POPESCU
ANDROGYNO – Alina DIACONU
LADY POLITICK AR-FI – Mirela POPESCU
Magistrați – Adrian DUȚĂ, Mirela DINU, Adriana DRUGULESCU
CELIA –  Alexandra BULUCEA
BONARIO – Ionuț OANȚĂ

Regia artistică și ilustrația muzicală / Bogdan CIOABĂ
Asistent regie / Gabriel GHEORGHE
Scenografia / Cristina CIUCU
Coregrafia / Florin FIEROIU

Durata spectacolului | 120 min
Vârstă acceptată | +7 ani

Bilete disponibile AICI!
de la 20 lei

Regia tehnică / Emil RĂPEANU
Lumini / Cristian NICA
Sunet / Albert ILEANCA
Videoproiecția / Bogdan SIMION
Sufleor / Aura MUSCALU
Recuzită / Ancuța DIAC
Cabine / Constanța MIU și Geanina BUCĂTARU
Mânuitori decor / Gabriel SIMION, Alexandru ȘERB, Florin DIACONESCU, Marius NICOLAE, Costi MAREȘ

Probabil că rolul Volpone este unul dintre cele mai pretențioase cu putință, pentru că Ben Jonson și-a închipuit un personaj cameleonic, de largă respirație, așadar interpretarea actorului Gabriel Gheorghe merită o reverență. A întruchipat personajul cu atâta măiestrie și fluiditate încât a reieșit un Volpone de ținut minte.
De altminteri, întreaga distribuție a fost inspirată și a emanat talent și inteligență artistică.
Cizelat cu măiestrie, gândit într-o cheie erudită dar deloc snoabă sau încruntată, spectacolul ”Volpone” este antologic pentru cultura teatrală a instituției artistice pe scena căreia a fost creat.
Acest ”Volpone” arată, dacă mai era cazul, că la Pitești se poate face teatru de înalt nivel estetic, dar pe de altă parte aș spune că este frustrantă slaba comunicare aperceptivă cu publicul. Nici caiet de sală nu am văzut, nici o prezentare profesionistă pe rețelele de socializare.

(http://criterii.ro/index.php/en/arges/39632-volpone-in-regia-lui-bogdan-cioaba-un-spectacol-antologic-pentru-cultura-scenica-a-teatrului-al-davila)

Detaliile spectacolului
    • Today's visitors: 108
    • Total page views: 67,247
    Sari la conținut