PROFESIONISTUL

PROFESIONISTUL

de Dušan Kovacevic

26 Noiembrie 2023, Sala Mare

Dusan Kovacevic este autorul celor mai bune scenarii din cinematografia sârbă. A scris unul dintre cele mai hilare filme din toate timpurile – The Marathon Family (Maratonci trce pocasni krug, 1982) și multe altele.

Până de curând profesor universitar, scriitor boem, membru al cercurilor intelectuale din Belgrad și oponent pasionat al regimului lui Milosevic, Teja este astăzi managerul unei mari edituri. Într-o zi, un vizitator ciudat vine neinvitat în biroul lui, purtând o valiză mare.

Acel bărbat este Luka, fost agent al Serviciului de Securitate Sârb, acum șofer de taxi.

Teja este președintele uneia dintre companiile statului – un ziar. Este un reprezentant tipic al noului guvern democratic al Serbiei: lucid, educat, inteligent. El trece printr-o perioadă grea în viață, iar situația din compania lui se înrăutățește din ce în ce mai rău. Începutul piesei e o altă încercare reușită a lui Kovacevic de a-și bate joc de public.

Un lucru despre Luka începe să fie ciudat pentru Teja – bărbatul pe care îl vede prima dată în viața lui pare să știe prea multe despre el. Când îl întreabă pe Luka despre conținutul cărților, bătrânul îi spune că fiecare pagină a cărților este despre Teja. O altă valiză este plină de lucrurile lui pierdute. Luka îl urmărește pe Teja de zeci de ani, notându-și fiecare mișcare. Luka pare să știe mai multe despre viața lui Teja decât Teja însuși. Împreună își amintesc cele mai interesante detalii din viața lor adunând piesele puzzle-ului acestei piese .

Deodată începe o confruntare surprinzătoare a acestor doi bărbați, care este plină de întorsături incredibile. Pe măsură ce îl cunoaștem pe Luka, aflăm că misiunea lui în ultimii zece ani a fost să-l urmărească zilnic pe Teja, să scrie rapoarte despre comportamentul și actele sale, să-l urmărească chiar și în cele mai intime momente ale vieții sale. Treptat încep să apară ultimii zece ani din viața lor, viețile acestor doi bărbați cu destine destul de diferite. Vedem în fața noastră cronica unei epoci de la cele mai incredibile situații, adesea înduioșătoare, uneori irezistibil de amuzante, până la cele mai tragice evenimente și cele mai întunecate povești de război din istoria luptei unei națiuni la sfârșitul secolului XX.

regia Slobodan Aleksic
scenografie și costume Maria Dimanova
traducere de Maria-Ioanna Stojadinovich

Distribuție:

Borislav Borisov
Kiril Stamenov
Ivelina Popova
Petar Goranov
Rumyana Merdzhanska

Fără limită de vârstă

FESTIVALUL INTERNAȚIONAL DE TEATRU „LIVIU CIULEI”
Ediția a II-a, Pitești 2023

Bilete disponibile AICI!
de la 25 lei
Detaliile spectacolului
  • Data spectacolului
    26 noiembrie 2023 19:00
  • Sala de desfășurare a evenimentului
    • Today's visitors: 16
    • Total page views: 70,187
    Sari la conținut