ÎNTOARCEREA ACASĂ

ÎNTOARCEREA ACASĂ

de  Matei VIȘNIEC

Teatrul Municipal Matei Vișniec, Suceava 

11 Noiembrie 2023, Sala Mare  

„Întoarcerea acasă” în regia lui Botond Nagy, este un spectacol despre război, despre morţii patriei, dar și despre absurdul sacrificării inutile de vieţi umane. Realitatea crudă a zilelor pe care le trăim și care se derulează la câțiva pași de noi, ar trebui să ne trezească din somnul indiferenței. Măcar să ne punem întrebări, dacă altfel nu putem schimba mersul lucrurilor, iar apoi să reflectăm la cum trebuie privită viața și moartea deopotrivă.

Botond Nagy ne vorbește despre conceptul său regizoral pentru spectacolul „Întoarcerea acasă”: „Cred că în școală am înțeles pentru prima dată ceva din moarte, când am fost la înmormântarea bunicului meu. Era și prima ceremonie de acest gen la care am participat. Am înțeles doar două lucruri: lacrimile mamei mele, care izbucnise în plâns la aflarea veștii și, peste 4 zile, când preotul mi-a spus să arunc o mână de pământ peste sicriu. Atunci am simțit, poate pentru prima dată, sentimentul ireversibil al unui gol surprinzător de plăcut, dar atât de greu de digerat mai departe. Dacă mă întrebi, da… îmi este foarte frică mai ales de moartea altora. Iar în acest prezent, mai nou, mă cutremur când văd un bloc imens cu etaje multe, fiindcă inevitabil mă gândesc la blocurile bombardate la doar câțiva kilometri distanță de mine. Da, văd acele găuri negre în mijlocul lor și știu că ești sătul să mai auzi asta…și eu sunt, dar nu te pot lăsa să le uiți. Acest spectacol nu va fi despre uitare, nu va fi despre vindecarea rănilor sau alte pachete de oferte de speranță. Sper din tot sufletul că acest spectacol va fi onest cu prezentul nostru de care ne place să uităm. Dar niciodată nu uităm sărbătorile, pentru care ne întoarcem deseori acasă, niciodată nu ne uităm mama, nici măcar atunci când suntem orfani. Nici atunci când Ea nu mai este. Fiindcă mereu căutăm lipsa unui om în altul. Și spunem cu atâta ușurință : „Ești la fel ca… vorbești precum… îmi amintești de… de El, de Ea.

Îmi doresc ca acest spectacol să ne adune într-o sală, unde împreună conștientizăm ceva dintr-o lume din care nu ne putem sustrage și mai întâi de toate să o vedem așa cum este ea: cu toți morții, care nu se mai întorc niciodată. Un altoi și-o rădăcină… Moartea n-are nici o vină… Și va spune cum a fost… Vă vom spune cum a fost…” – Botond Nagy, regizor

Întoarcerea acasă de Matei Vișniec [..] a fost montat de Botond Nagy cu o finețe a lecturii și o pregnanță a înscenării absolut remarcabile, care potențează cinismul amar și parabola subsecvente textului, dându-i un plus de semnificație în raport cu perioada prin care trecem, dar salvând povestea de contingent printr-un orizont poetic, profund intim, care face de fapt apel la resorturile imuabile ale condiției umane.[..] Spațiul de joc (scenografia Andreea Săndulescu) este o groapă-tranșee foarte sugestivă pentru derularea acțiunii, costumele inteligent concepute sunt zdrențăros-parțial militare pentru trupă, rigid-cazone pentru general; excelentă muzica lui Claudiu Urse, cu sonuri foarte variate, de la new age la rap (există chiar două momente speciale de gen), trap etc.; foarte bine integrată coregrafia lui George Pop; m-a deranjat uneori eclerajul lui Cristian Niculescu, fie prin obscurități, fie prin spoturile supărătoare la un moment dat. Excelent jocul actorilor, care au interpretat și partituri de grup, și individuale, distingându-se fiecare în diverse momente. Nu-i menționez individual, respectând ideea de echipă care stă la baza acestei montări indiferent de anvergura rolurilor, mai ales că toți sunt practic în scenă aproape toată reprezentația[..].”

Claudiu GROZA, Revista Tribuna, nr. 476, anul XXI (1-15 iulie 2022)

Distribuția:

Bogdan AMURĂRIȚEI
Răzvan BĂNUȚ
Horia BUTNARU
Cristina FLOREA
Diana LAZĂR
Delu LUCACI
Alexandru MARIN
Cătălin Ștefan MÎNDRU
Clara POPADIUC

 Dramaturgia Ágnes KALI
Regia artistică Botond NAGY
Scenografia Andreea SĂNDULESCU
Muzică originală & Sound Design Claudiu URSE
Light & Video Design Cristian NICULESCU
Coregrafia George POP
Asistent Scenografie Ioana UNGUREANU
Design graphic Cristian URSE

Durata 2 h 10 min.
Vârsta recomandată 12 +

FESTIVALUL INTERNAȚIONAL DE TEATRU „LIVIU CIULEI”
Ediția a II-a, Pitești 2023

Bilete disponibile AICI!
de la 25 lei
Detaliile spectacolului
  • Data spectacolului
    11 noiembrie 2023 19:00
  • Sala de desfășurare a evenimentului
    • Today's visitors: 13
    • Total page views: 70,180
    Sari la conținut