Antigona

”Antigona” vorbește despre dragoste și devotament, însușiri nobile ale sufletului omenesc. Gesturile ei sunt exemplare așa cum trebuie să fie gesturile unor conducători cu aleasă educație.
Spectacolul este și despre Frumos, ce apropie teatrul-dans, teatrul-imagine, teatrul de actor de percepția publicului instruit sau dornic de educație prin cultură.
Scenografia Mariei Miu amintește de o frescă babiloniană, un spațiu transistoric și transcedental.
Coregraful Hugo Wolff transformă mișcarea din planul doi într-o furtună ce potențează, prin gest și prin expresie corporală, mișcarea actorului din prim plan. Trupurile înaintează ritualic într-un dans imaginar și nemaivăzut până în prezent.
Muzica lui Cătălin Crețu reinterpretează, printr-un cromatism ales, teme întâlnite în folclorul asiatic, utilizând instrumente tradiționale, dar, mai ales, instrumente inventate.
Regizorul amestecă, cu mare grijă, cuvântul cu gesturile și creează un cadru scenofonic în care muzica este interpretată de către corul antic, atunci când acesta nu incantează cuvintele lui Sofocle.
Montarea regizorului Mc Ranin după piesele ”Oedip rege” și ”Antigona” de Sofocle, pune accentul pe teatrul ritualic, care trimite cu gândul la o formă clasică de teatru.
Montarea rămâne însă una modernă prin umanitatea descoperită în personajul Antigonei și nu numai. Spectacolul aduce în plus personajul lui Oedip pentru a conferi continuitate și claritate poveștii. Textul este în proză, reușindu-se astfel aducerea lui în prezent și pare, mai degrabă, un scenariu de film, epurat de balast epic și de întâmplările cu zei, mai puțin cunoscute și greu de urmărit.

Din distribuție fac parte actorii:
Constantin Florescu
Ramona Olteanu
Oana Marcu
Gabriel Gheorghe
Dan Andrei
Vasile Pieca
Daniela Butușină
Paula Chirilă / Daniela Butușină
Robert Tudor
Petrișor Stan
Corul: Diana Bagdasar, Gabriela Roșu, Daniela Marinache, Elena Mengheși
Cetățenii Tebei: Voica Mariana, Prioteasa Loredana, Titov Ramona, Andreea Drugulescu, Lorena Costache, Maria Popa, Ruxandra Tomescu, Daniel Maricescu, Dobriță Valentin, Silviu Dobriță, Vlad Sandu.

Data premierei 15 aprilie 2018

Durata 1h51